Navele cu pânze, folosite de mii de ani, până la apariția motoarelor cu combustie internă, par să revină în actualitate după ce inginerii și-au dat seama că transportul maritim cu energie eoliană este mult mai eficient și poate reduce consumul de combustibil simțitor de mult într-un mod sustenabil și relevant pentru situația actuală a planetei.

Navele cu pânze promit o revoluție liniștită asupra mărilor și oceanelor lumii

Un cargobot propulsat cu pânze este cea mai recentă încercare de a curăța sectorul transportului maritim. Feriboturile electrice sunt, de asemenea, pe valuri, dar drumul spre un viitor mai curat este lung și anevoios.

Tehnologia de ultimă generație a curselor de iahturi a fost transpusă în transportul maritim modern de mărfuri, în încercarea de a reduce contribuția sectorului la emisiile de gaze cu efect de seră.

Transportul maritim, alimentat în mare parte cu păcură cu conținut ridicat de sulf, generează aproximativ trei procente din emisiile globale. Deși odată comerțul mondial era alimentat de vânt, și nu de combustibili fosili, velele nu sunt practice pe navele moderne din cauza greutății și dimensiunilor lor.

O nouă ambarcațiune promite schimbarea

Vasul Pyxis Ocean, deținut de Mitsubishi, a ridicat ancora în luna august, echipat cu două “WindWings”, adică pânze moderne, proiectate de inginerii britanici din domeniul naval BAR Technologies. Se așteaptă ca acestea să economisească aproximativ trei tone de combustibil pe zi în timpul călătoriei de la Singapore la Brazilia, arată Positive News.

“Dacă m-ați fi întrebat acum doi ani și jumătate dacă energia eoliană va mai juca vreodată un rol semnificativ în transportul maritim, aș fi fost sceptic”, a declarat Aleksander Askeland, CSO al companiei norvegiene Yara Marine, care a supravegheat construcția și instalarea WindWings.

“Ai nevoie ca vântul să depășească un prag în care să devină semnificativ, iar acest lucru nu este deloc evident atunci când ai nave atât de mari de deplasat. Este un joc complet diferit față de epoca velelor.”

Tehnologia din industria iahturilor, folosită în industria navală

BAR Technologies s-a bazat pe experiența sa de operare în cele mai înalte eșaloane ale curselor de elită de iahturi pentru a proiecta WindWings, cu finanțare pentru dezvoltare din partea UE și a conglomeratului global Cargill.

WindWings valorifică conceptul aerodinamic care permite aeronavelor să zboare, dar funcția lor este de a genera propulsie.

În timp ce o pânză prinde vântul, WindWings utilizează același principiu aerodinamic care permite avioanelor să zboare – dar în loc de portanță, ele furnizează propulsie. Având o înălțime de până la 37 de metri, acestea sunt realizate din același material solid folosit pentru a construi turbine eoliene și se pliază pe punte atunci când nu sunt folosite.

Nu sunt ieftine, dar merită

La un cost de 2,55 milioane de dolari (2,03 milioane de lire sterline), acestea nu sunt deloc ieftine. Astfel, navele cu pânze moderne pot fi costisitoare. Dar, potrivit Yara Marine, economiile de combustibil ar trebui să se amortizeze în doar 7-10 ani – aproximativ o treime din durata de viață a unei nave de marfă medii. Încorporate în navele nou construite, alături de optimizarea rutelor, adaugă firma, acestea ar putea reduce consumul de combustibil cu aproape o treime.

Askeland spune că nimeni nu știe cu exactitate cât de eficientă va fi noua tehnologie până când nava Pyxis Ocean nu va acosta în Brazilia, peste trei săptămâni. Dar el a declarat pentru Positive News că se așteaptă să vadă un procent de economii de combustibil de două cifre.

Vestea bună este că inovația se potrivește tuturor navelor mari de marfă care au spațiu pe punte pentru a plia aripile la orizontală și este departe de a fi un foc de paie. Nava Oympus a firmei de transport maritim Berge Bulk se îmbarcă – tot din Singapore – la sfârșitul lunii august, echipată nu cu două, ci cu patru WindWings.

“Nu ne vom întoarce la nave mai mici doar pentru a putea folosi vântul – trebuie să găsim ceva care să ducă mai departe și să dezvolte transportul maritim așa cum îl cunoaștem astăzi”, a declarat Askeland.

“Pentru navele mari, cu o cantitate decentă de spațiu pe punte, cred că aceasta va fi una dintre puținele tehnologii care pot face cu adevărat o diferență.”, a completat acesta.

Vântul schimbări. Inovații care fac curățenie în transportul maritim

1. Bărcile cu pânze de marfă tradiționale

În timp ce WindWings desfășoară vele solide de înaltă tehnologie, în formă de aripi de avion verticale, alte nave de transport de marfă propulsate de vânt adoptă o abordare mai puristă. New Dawn Traders, cu sediul în Cornwall, importă cafea, zahăr din trestie de zahăr și din America Latină, plus ulei de măsline din Portugalia – toate acestea fiind transportate cu ajutorul unei vele de modă veche.

2. Un feribot propulsat de vânt

Un feribot propulsat de pânze între Dover și Boulogne-sur-Mer, în Franța, este în vogă, mulțumită unui nou start-up, SailLink. După pilotul de succes de anul trecut, la care a participat Positive News, compania plănuiește o a doua fază de testare în această toamnă, în vederea lansării unui serviciu zilnic – cu loc pentru doar 12 pasageri pe călătorie – care va funcționa din aprilie până în octombrie 2024.

3. Feriboturi complet electrice

Aștepți ani de zile un feribot electric, iar apoi vin toate deodată. Se pare că revoluția EV este bine și cu adevărat legată de ocean. Mult trâmbițatul feribot electric “zburător” din Stockholm (foto) a luat drumul apei în această vară. Norvegia a luat-o înaintea curbei de ceva vreme și operează cel mai mare feribot pentru mașini complet electric din lume pe cea mai aglomerată rută a țării, care traversează fiordul Oslo, în timp ce operatorul britanic P&O a debutat cu un nou feribot hibrid în iunie, pe ruta spre Franța.

În altă parte, există feriboturi electrice în curs de pregătire pentru Irlanda de Nord, Bangkok și Argentina. Desigur, acestea sunt la fel de ecologice ca și energia electrică la care se conectează și depind de o infrastructură de rețea robustă.

4. Bărci cu hidrogen

Ar putea hidrogenul să ajute transportul maritim să se curețe? Poate într-o zi. Franța a lansat în această vară prima sa ambarcațiune turistică pe canalele din Burgundia (foto), China patrulează pe râul Yangtze cu un catamaran de 164 de picioare care funcționează cu hidrogen, iar Rolls Royce a raportat teste de succes ale unor noi motoare care funcționează exclusiv cu acest combustibil cu emisii zero de dioxid de carbon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

S-ar putea să îți placă și...